Pumpasoppa
Mat

Pumpasoppa – mitt favoritrecept på hösten

Få saker är så goda och värmande på hösten som en god soppa. Det är för mig den ultimata maträtten mitt i veckan. Det bästa med soppa är att du kan göra en riktigt stor kastrull och frysa in det som blir över. Perfekt att plocka fram efter en lång dag när du inte känner för att laga mat. Pumpasoppa är en av mina favoriter och jag vill därför dela med mig av ett underbart recept. 

Pumpa blandat med kokosmjölk och ingefära ger en riktigt underbar soppa. Vill du ha lite extra hetta i den kan du tillsätta lite hackad chili. Den har ju redan lite sting från ingefära men med chili blir den snäppet vassare. Verkligen supergott i min mening.  

Pumpasoppa – ett enkelt recept för vardagen

På vardagar efter jobbet så vill jag helt lagat något som inte tar alltför lång tid. Samtidigt vill jag ju att det ska vara gott och nyttigt. Just därför älskar jag pumpasoppa! Det tar inte ens en timme att förbereda och tillaga. Tillsammans med en skiva gott bröd så har du en underbar måltid på nolltid. Hur smidigt är inte det? 

Har du barn hemma så passar den här pumpasoppan perfekt, kika in här för tips på bakning med barn!

Ingredienser utan konstigheter

Till den här underbara pumpasoppan behöver du inte handla massor med knepiga ingredienser eller kryddor, utan den innehåller mycket av det som vi använder ofta. Ingredienserna nedan är för en pumpasoppa som räcker till fyra personer. 

500g pumpa ( tex butternut) utan skal och kärnor

1 äpple

1 gul lök

2 msk smör

6 dl kokande vatten

2 hönsbuljongtärningar

1 burk kokosmjölk

½ tsk Sambal Oelek

1-2 msk riven ingefära

1 msk honung

1 msk pressad limesaft

Salt och peppar 

Till garnering:

Olivolja

Pumpakärnor 

2 msk hackad persilja 

Som du ser, absolut inga konstigheter med den här pumpasoppan! Jag kan också lova dig att du inte kommer tycka att det är ett svårt recept att laga till heller. 

Pumpasoppa - mitt favoritrecept för kyliga höstdagar. Det här är en perfekt vardagsrät att tillaga. Det tar inte ens en timme men ger dig en smakrik soppa.

Tillagning av pumpasoppan 

Soppa är så himla tacksamt att laga! Det behövs bara en enda stor kastrull! Inte en massa olika stekpannor och kastruller. Det är just därför som jag tycker det är en bra maträtt att göra på vardagar. 

Så här gör du för att tillaga denna härliga pumpasoppa

Du börjar med att skära pumpan i bitar och skalar sedan, kärnar ur och skär äpplet i bitar. 

Skal därefter löken och hacka den fint. 

Fräs pumpa, lök och äpple i smör i ca 5 min i en stor kastrull. Efter det spär du ut det med vattnet och buljongtärningarna. Låt sedan soppan koka upp och sjuda i ca 20 min (tills pumpan är mjuk). 

När pumpan är mjuk så mixar du allt med en stavmixer tills soppan är slät. Tillsätt efter det kokosmjölken och smaka av med Sambal Oelek, salt och peppar, ingefära, limesaft samt honung.   

Låt sedan pumpasoppan koka upp och blir ordentligt varm på nytt. 

Efter det är det dags för servering. Garnera varje soppskål med olivolja, pumpakärnor och hackad persilja. Servera med en skiva gott rostat bröd. 

Hur enkelt är inte det här receptet? Men med de få ingredienserna får du en riktigt smakrik soppa som värmer under kyliga höstdagar. Om du gillar smaken av pumpa och kokosmjölk tycker jag verkligen att du ska testa den här pumpasoppan