svampsoppa.
Mat

Svampsoppa – gör det bästa av höstens skörd

Att komma ut i skogen är som balsam för själen enligt mig. Nu på hösten älskar jag det ännu mer när luften är fräsch och man känner hur allt står inför en förändring. Det bästa av allt med hösten och skogen är ju ändå svampen! Jag älskar att plocka svamp, men framför allt alla goda recept som du kan använda svampen till. En krämig svampsoppa slår aldrig fel. Läs vidare för ett underbart recept här.

Det här med att hitta nya gömda svampställen är så mysigt. Jag har sedan jag var liten alltid varit mycket ute i skogen tillsammans med familjen så det är förmodligen därför jag gillar det så mycket. 

Svampsoppa med creme fraiche och potatis

Till det här receptet kan du egentligen använda den svamp som du gillar allra bäst men med kantareller och trattkantareller blir den himmelskt god. Eftersom de två olika svamparna smakar lite olika så gör de sig väl tillsammans i svampsoppan, prova min pumpasoppa om du inte har svamp tillgänglig! 

Det som gör just den här soppan lite matigare är potatisen. Det går alldeles utmärkt att använda en möjlig typ eftersom du mixar potatisen och svampen till en slät soppa. Dock sparar jag alltid lite svamp så att det blir lite tuggmotstånd i svampsoppan. Ingredienserna gör en soppa som räcker till 6-8 portioner. 

Ingredienser och instruktioner till denna underbara svampsoppa

800g rå svamp (400g stekt) 

1 stor gul lök

2 dl vitt vin (halvtorrt)

500 g mjölig potatis

1/2 röd chili

4 dl créme fraiche

7 dl vatten

2 msk hackad färsk persilja

1-2 tsk majsstärkelse + 0,5 dl kallt vatten

Salt, peppar

Börja med att steka svampen till vätskan har försvunnit. Smaka av med salt och peppar och lägg i en klick smör. 

Du hackar sedan löken och låter den mjukna i en gryta med smör. Lägg sedan i svampen och vinet, men kom ihåg att spara lite svamp om du vill ha i det efter att soppan är mixad. 

Efter det skalar du potatisen och tärnar den samt lägger ner den i grytan. Hacka chilin och lägg även i den. 

Slå på vattnet och låt allt få koka på medelvärme i 15 minuter under lock. 

När svampsoppan har kokat i 15 min blandar du ihop majsstärkelse och vatten och häller i det. Rör också ner creme fraiche och den hackade persiljan. Smaka sedan av med salt och peppar och låt det puttra i ytterligare 15 min. 

Efter det mixar du allt med en stavmixer och låter soppan värmas upp på plattan igen. Om den är för tjock så kan du späda ut den med lite mer vatten. 

Skär den sparade svampen i mindre bitar och servera sedan den härliga svampsoppan med bröd och ost

Svampsoppa med kantareller och trattkantareller är den bästa maten på en mörk höstkväll. Potatis gör soppan matigare och den gpr perfekt att servera som huvudrätt tillsammans med bröd och smör.

Gudomligt i höstmörkret

Det här receptet är ett av de bättre som jag har provat. Soppan blir sådär perfekt krämig och passar bra som huvudrätt. Jag kan också tänka mig att servera den i mindre skålar som en förrätt till en middagsbjudning. Den tror jag skulle vara uppskattad av alla. 
Jag kan verkligen inte hitta på en bättre sak att använda mina plockade kantareller och trattkantareller till än den här svampsoppan. Prova den du också!