Amma vilka fördelar och nackdelar finns
Barn,  Tankar och funderingar

Amma – vilka fördelar och nackdelar finns?

Om du är gravid så har du en riktigt spännande resa framför dig med massor av beslut att ta och säkert har du också många funderingar. En av de vanligaste frågorna som gravida ställer sig är ska jag amma eller inte? Jag har gjort lite efterforskning i ämnet och hittat lite intressanta saker jag vill dela med mig av.

Jag tycker den här diskussionen om att amma är så himla fascinerande. Här finns det ju såklart inget rätt eller fel och varje kvinna tar ju sitt eget beslut. Jag själv ammade Estelle och älskade det, men jag har väninnor som absolut inte har haft den upplevelsen eller alls varit intresserad av att ha den.  

Om du redan har barn som är lite större och som du inte ammar kan du kika in här för lite inspiration!

Många fördelar enligt experter

Enligt många studier som har gjorts gällande just att amma så finns det mycket som tyder på att det finns många fördelar för barnet.

Först och främst så får barnet bäst näring genom bröstmjölken. Många forskare och experter har kommit fram till att det är den mest näringsrika maten de kan äta. 

Att amma hjälper också till att bygga upp barnets immunförsvar. Det förebygger infektioner och sjukdomar, det beror mest största sannolikhet på att mjölken är så näringsrik. 

Amma - fördelar och nackdelar. Det är upp till varje mamma, det finns såklart många fördelar för barnet och även mamman men det kan också medföra obehag.

En av de kanske viktigaste (och mysigaste) anledningarna till att amma är att det stärker bandet mellan dig och ditt barn. Jag har pratat mycket med andra mammor om just det här. Nästan alla känner att kontakten mellan barnets hud och deras under amningen har lett till ett starkare band. 

Vad finns det för nackdelar med att amma?

Många av de nackdelar som tas upp gällande amning har att göra med dig som mamma. 

Det kan kännas obehagligt och göra ont när du börjar amma. Känslan eller smärtan bör gå över efter ett par minuter. Men för vissa kvinnor är det omäjligt att stå ut med det här. Skulle det vara så att det inte går över så kan det innebära att du har en infektionen. Så smärta som inte går över bör kollas upp!

En annan nackdel att amma har är att du som mamma blir lite mindre flexibel i ditt schema. Det beror såklart på att du måste finnas till hands när din bebis blir hungrig.

Du behöver också tänka lite extra på vad du äter. Det du får i dig får även ditt barn i sig. Men det kan ju också vara en positiv sak. Bra motivation till att leva hälsosamt

Summering

Som jag nämnde tidigare så ammade jag ju Estelle och skulle inte ha valt att göra det på ett annat vis, jag känner att både jag och hon fick ut mycket av det. Det var såklart ingen dans på rosor i början men när jag väl hade kommit igång med det så säg jag fram emot de stunderna. Det var faktiskt lite tufft att sluta när det var dags.

Det mesta tyder också på att det bara finns fördelar för barnet med amningen. Alla vi som har barn eller funderar på att skaffa barn har ju alltid barnets bästa i åtanke. 

Men som sagt, du ska alltid göra det som känns bäst för dig själv och låt verkligen ingen annan få ta beslutat om du ska amma ditt barn eller inte.