Effektivisera
Tips för mammor

Effektivisera din tid för ett enklare familjeliv

Att vara småbarnsmamma kräver mycket tid och energi. En vardag kan bestå av allt från matlagning, handling, lek och nattning. Men visste du att du inte behöver lägga så mycket tid på dessa sysslor? Lär dig mer om hur du kan effektivisera din tid!

Gör matlådor

Att laga mat tar en del tid och det bästa sättet att effektivisera din tid är genom att göra matlådor för ett par dagar fram eller varför inte hela veckan. Det enda du behöver tänka på är att värma upp maten, hur smidigt? Jag brukar vanligtvis tillaga lätta rätter såsom: korvstroganoff, spaghetti bolognese och kyckling med ris.

Jag tycker även att det är kul med en varierande kost, därför brukar jag tillaga vegetariska rätter 2 gånger i veckan. Något som är riktigt enkelt och gott är vegetarisk lasagne, halloumi hamburgare och vegobullar. Det finns supermånga nyttiga recept att hitta på nätet.

Om du inte gillar att göra matlådor utan vill tillaga ny mat varje dag finns det även sätt att effektivisera din tid. Du kan exempelvis göra en matsedel för hela veckan så du inte behöver tänka på vad du ska tillaga.

Effektivisera din handling

Något som har underlättat min vardag något extremt mycket är möjligheten att kunna handla online. Det är så smidigt och du kan själv välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butik. Företag som Mat.se och Ica.se erbjuder även möjligheten att köpa redan färdiga matkassar vilket verkligen hjälpt mig att effektivisera min tid.

Du kan såklart anpassa matkassen genom att lägga till andra varor om du så önskar. Ytterligare ett alternativ är Linas matkasse där du väljer din veckomeny som du dessutom kan skräddarsy.

Effektivisera din matlista

Om handla online inte är din grej kan du fortfarande effektivisera din tid när du ska handla i butik genom att göra en matlista. Innan jag började handla online brukade jag alltid ha en blank lapp på kylskåpet. På detta sätt kunde jag skriva upp på lappen varje gång jag såg att något saknades i kylskåpet.

Att skriva lappar och ha koll på de kan dock vara jobbigt men oroa dig inte, det finns flera appar som kan hjälpa dig! Matlistan är en app där du kan skriva upp alla varor som du behöver köpa. Du kan även synka matlistan med resterande familjemedlemmar, på detta sätt kan de lägga till och ta bort varor.

Träffa andra!

Barn älskar att leka, men du har varken tid eller energi för att leka varje dag i flera timmar. En enkel lösning på detta är att träffa andra som också har barn så att de kan leka med varandra. Om du har andra småsysslor att göra kanske du hinner göra de under tiden. Du kan även bara koppla av och ta en kopp kaffe med din väninna.