Stöpa ljus
Tankar och funderingar,  Tips för mammor

Stöpa ljus – den bästa aktiviteten att göra hemma

Det är inte så ofta som jag hinner ta tag i och göra saker som jag verkligen gillar, med tanke på att det är fullt upp med familjelivet. Men när jag får en stund över så gillar jag att stöpa ljus! Det är för mig lite som terapi och jag känner riktigt hur jag slappnar av och bara fokuserar på det. 

Det jag gillar med just det här att du faktiskt ser resultatet på en gång. Jag är lite så att jag behöver göra det annars tröttnar jag ganska fort. Det här tror jag kommer från vardagen med Estelle. 

Bra aktivitet att göra med barn 

Jag kommer ihåg att jag fick stöpa ljus när jag gick på dagis eller i förskolan. Det tyckte jag var jätteroligt och jag hoppas jag kan göra det med Estelle också. Jag tänkte kanske vänta ett par månader innan vi gör det tillsammans. 

Det kan tyckas lite läskigt att låta barn stöpa ljus med varm ljusmassa men så länge du finns där så tror jag inte att det är något problem.

Vill du prova en annan aktivitet än att stöpa ljus med ditt barn så kika in här

Experimentera med färger och material

Det som gör att det är så kul med just att stöpa ljus är att det går att det på så många olika vis. Massor av olika färgkombination och med olika material. Om du är nybörjare så är paraffin det bästa att använda då det är lättarbetat. 

Det är bästa att börja med enkla ljus om du aldrig har provat att stöpa ljus förut. Mitt tips är att du också skaffar ett färdigt kit för ljusen och börjar med det. 

När du sedan har lite mer erfarenhet är det enkelt att experimentera lite mer med att stöpa ljus. Du kan då färga ljusmassan eller till och med måla ljusen efter att de är färdiga.

Även dofter kan du leka med! Doftljus är underbart att ha hemma. Om du har någon fin behållare eller bruk som är tålig så är det roligt att skapa din egna doft och göra det till en fin inredningsdetalj!  

Stöpa ljus - den bästa aktiviteten att göra hemma. Perefekt sätt att slappna av på och bra att göra med ditt barn. Experimentera med färger och dofter och skapa den perfekta presenten.

Tre tips för att lyckas med att stöpa ljus 

Det första tipset jag kan ge är att verkligen ha tid det för det. Det är ungefär 1,5h bara att smälta ljusmassan innan du kan starta igång! Sen behöver ljusn också vila över natten innan de är helt färdiga. 

Se också till att du alltid värmer ljusmassan i ett vattenbad. Inte direkt på plattan, det kan bli alldeles för varmt då.

Knyt fast en mutter längst ner på staken för att få den helt rak från början, klipp sedan bort den när du har doppat ljuset några gånger. Jag lovar att det gör under! Du får raka ljus som brinner rakt. 

Stöpa ljus för den perfekta presenten

Enligt mig så är ljus som du har stöpt hemma en helt underbar present att ge bort. Stöp några fina blockljus i olika storlekar och färger eller gör ett doftljus med ett personligt meddelande. Det kommer garanterat att vara uppskattat av den som får det. 

Att stöpa ljus är verkligen inte alls så svårt som det låter så ge det en chans! För mig fungerar det verkligen bra för att slappna av och det kanske har samma effekt för dig. 

Här finns massor med material och inspiration till dig som vill testa!